L’Associació Catalana per la Cooperació, l’Esport, el Desenvolupament i l’Educació, ACCEDE, és una organització sense ànim de lucre que es va crear a partir d’un grup de pares del Club Bàsquet Gavà l’any 2010. Més endavant s’uneixen al projecte entrenadors i jugadors del club. Tots comparteixen un mateix objectiu i no és altre que “DONAR-LI CANXA” a aquells que no poden gaudir de l’esport . Amb aquesta finalitat s’inicia un projecte solidari a l’escola Adengur de Woldiya, Etiòpia, que consisteix en dotar d’infraestructures esportives a l’escola que permetin dur a terme un desenvolupament esportiu i formatiu on aquests joves de Gavà transmeten la seva experiència i valors a nens i nenes d’Etiòpia.

 

VINCULACIÓ AL CB GAVÀ

 

 

Per altra banda, ACCEDE fa una tasca de sensibilització i educació amb els nens de Gavà mitjançant programes formatius a les escoles, seguint la metodologia del programa “Escoles Amigues” d’Unicef, que ha estat guardonada amb el premi “Gavà Educa” 2012, a més d’activitats obertes a tota la ciutadania, como la Trobada Solidària Ciutat de Gavà, amb la intenció d’apropar a tothom al món de la cooperació al desenvolupament.

 

ACCEDE està integrada en el CB Gavà, potencia i difon els valors que caracteritzen a aquesta entitat. Un club amb una gran experiència en projectes solidaris i d’integració de persones amb rics d’exclusió social. El projecte Specials és un bon exemple d’aquest treball. Un projecte que ha estat guardonat amb el Premi al Compromís Solidari dels Premis Nacionals Specials Olympics de Catalunya l’any 2009. A més, va ser seleccionat com un exemple educatiu i d’integració social l’any 2010 al XI Congrés Internacional de ciutats educadores celebrat a Guadalajara (Méxic).

Aquests reconeixements demostren que l’esport i l’educació van de la mà. Una unió que possibilita que nens, nenes i joves dediquin el seu temps de lleure a fer allò que més els hi apassiona: jugar a bàsquet. A través de l’esport de la cistella és possible aconseguir una educació integral on se’ls ensenya valors com l’esforç, el sacrifici, el treball en equip, la solidaritat, la igualtat, el respecte i la tolerància.

 

LA FEINA FETA

 

Les primeres passes es van encaminar a la dotació de les infraestructures més necessàries per a l’escola:serveis bàsics com l’aigua i la llum, de les quals no es disposava, millora del sanejament i creació d’una pista esportiva al pati de l’escola, impracticable molts dies a l’any donat les condicions climatològiques i la naturalesa del terreny.
Una vegada les estructures bàsiques hi són, el projecte  d’ACCEDE  a Adengur s’encamina en tres àrees fonamentals:
 
1. Continuar treballant en les infraestructures de l’escola,  amb  diferents projectes encaminats al manteniment i millora dels equipaments, fent especial èmfasi a l’etapa preescolar.
2.La creació del “Etege Taylu Basketball Club” (ETBC) a la ciutat de Woldiya, com un vehicle per abordar problemàtiques d’àmbit social i les prioritats bàsiques dels infants a la ciutat, unint esforços a favor de la seva educació i la seva salut
3.Sensibilització del nostre jovent, permetent els nostres voluntaris l’experiència de conèixer de primera mà la realitat diària d’aquests nens i nenes a Etiòpia, contribuir a la formació dels monitors esportius de Adengur i fer ressò de la seva experiència a la nostra comunitat.
L’Etege Taytu Basketball Club  es una organització que té per objectiu fer gaudir de l’esport als nois i noies de l’Escola Adengur creant les estructures necessàries per practicar el bàsquet d’una manera semblant a la que coneixem aquí.
 
PROGRAMA D'APADRINAMENTS
 
El programa d’apadrinaments neix amb l’objectiu d’assegurar i consolidar aquest projecte. Apadrinar  un  nen de l’escola Adendur permetrà, al mateix temps,gaudir de l’esport tal com ho fem aquí, disposar  d’un àpat  saludable els dies d’entrenament, de  material escolar que l’ajudi als seus estudis i del  material  esportiu  necessari  per la realització de  l’activitat.  
No obstant això, per tal de ser apadrinat s’hauràn de  complir  un  seguit  de  condicions, com ara el compromís del nen/nena, tant d’anar a l’escola com als entrenaments i un progrés adequat als estudis.
Hi ha  tres modalitats  diferents d’apadrinament en  funció  de  les  possibilitats de cada família: 
 
3€/mes: escolarització i un pic-nic  
5€/mes: escolarització, pic-nic  i material 
             escolar
9€/mes: escolarització, pic-nic, material es-
             colar i equipació esportiva 
 
El pagament es farà de manera trimestral per ingrés o transferència al compte d’ACCEDE. Els diners es destinaran als nens i nenes sempre que continuïn fora del mercat  laboral i vagin a l’escola. A més,  hauran de  tenir un expedient acadèmic que demostri el seu interès i la família que l’apadrini rebrà un informe anual sobre l’evolució del nen o nena. 
La teva aportació contribuirà a la seva educació, a què tinguin un àpat saludable i equilibrat i també  l’oportunitat  de gaudir del bàsquet i adquirir els seus valors. 
Apadrinar un nen o nena de l’escola Adengur és molt fàcil, només cal omplir el full d’inscripció i fer-ho arribar a ACCEDE. A l'enllaç teniu un formulari PDF que podeu omplir, caldrá imprimir-ho per signar-ho i desprès es pot enviar per mail a Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla. FULL D'INSCRIPCIÓ.